Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Η Ιδεολογία στο χρόνο μέσα από εκφάνσεις του πολιτιστικού φαινομένου

Του Δ.Γ. Μαγριπλή (επιμέλεια)        

Το βιβλίο αποτέλεσε ένα από τα βασικά  εγχειρίδια για τη διδασκαλία του μαθήματος  «Ιστορία του Πολιτισμού: Ιδεολογικά Ρεύματα στη σύγχρονη Ελλάδα» (12Ε1 – 8) που διδάχθηκε στο χειμερινό εξάμηνο του έτους: 2009 – 10, στο τμήμα “Ιστορίας – Αρχαιολογίας – Διαχείρισης Πολιτιστικών Αγαθών” του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Επίσης το βιβλίο αποτέλεσε  βασικό εγχειρίδιο για τη διδασκαλία του μαθήματος «Δυτικός Πολιτισμός» (ΠΟΛ 251) που διδάχθηκε στο εαρινό εξάμηνο του έτους: 2011 – 12, στο τμήμα “Βαλκανικών Σπουδών” του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας   



Συνοπτική ανάλυση: Ο τόμος για την «Ιδεολογία» αποτελεί τον τρίτο τόμο της επιστημονικής σειράς Θεός – Άνθρωπος – Κοινωνία και  μια πραγματική πρόκληση για όλους τους συμμετέχοντες. Και τούτο γιατί στις μέρες μας οι ερευνητικές  αναφορές σε έννοιες  όπως η παραπάνω δεν αποτελούν μόνο μια απλή αναζήτηση στον ιστορικό χρόνο αλλά συνιστούν και μια εκ νέου οριοθέτηση ενός, μέχρι πρόσφατα, έντονα ιδεολογικοποιημένου όρου. Για άλλη μια φορά η επιστημονική μας σειρά ακολούθησε την επιστημολογική προσέγγιση ενός κοινού ερωτήματος και είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρον το γεγονός ότι υπό την στέγη του ιδίου τόμου φιλοξενούνται απόψεις από διαφορετικές επιστημονικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις. Συγκεκριμένα:
Στο πρώτο κεφάλαιο, υπό το γενικό τίτλο «Η Ιδεολογία στο χρόνο», εντοπίζονται τέσσερα κείμενα που μελετούν την έννοια στην Αρχαία και Βυζαντινή περίοδο: «Η ιδεολογία της αθηναϊκής ηγεμονίας. Από την Realpolitik στην Machpolitik» (Β. Λ. Κωνσταντινόπουλος), «Το μετριοπαθές πολίτευμα και η μέση τάξη στην πολιτική ιδεολογία του Θουκυδίδη» (Δ. Κ. Πανομήτρος), «Ιδεολογία και Δικανική ρητορεία στην Αθήνα της κλασσικής περιόδου» (Ε. Βολονάκη), «Ιδεολογία και κοινωνία στο Βυζάντιο» (Δ. Γ. Μαγριπλής).
Στο δεύτερο κεφάλαιο, με τον γενικό τίτλο «Η έννοια μέσα από εκφάνσεις του Πολιτιστικού φαινομένου»  αναζητάτε  η σύνδεση της ιδεολογίας με μορφές τέχνης και γενικότερα της πολιτιστικής έκφρασης των ανθρώπων όσο και των συλλογικών μορφωμάτων τους. Ειδικότερα: «Ζητήματα Ιδεολογίας και Τέχνης στην Ευρώπη του 17ου και 18ου αιώνα: Γλυπτική, Ζωγραφική, Ψηφιδωτό» (Α. Ε. Κοκονάκη), «Η επίδραση της ιδεολογίας του Αναγεννησιακού Ανθρωπισμού στην Μπαρόκ Όπερα: Ήχος – Λόγος – Τραγουδιστής» (Α. Α. Κουρή), «Η μάχη των ιδεών στην ελληνική λογοτεχνική παραγωγή του 18ου αιώνα: Το Σχολείον των ντελικάτων εραστών του Ρήγα και ο αντίλογός του» (Ι. Γ. Πλεμμένος), «Ιδεολογία και πίστη στη Λογοτεχνία», (Α. Γ. Καλογερόπουλος), «Ιδεολογίες και Ιδεολογήματα στον αθλητισμό» (Ν. Φακιολάς -  Μ. Γραίκου), «Ιδεολογία και Κινηματογράφος: Ανάμεσα στην ιστορία και το μύθο: Η ταινία “HΣωφερίνα”» (Α. Μ. Κουμανταράκη), «Σχολείο και Ιδεολογία: όροι συγκρότηση των βασικών ιδεολογικών αξόνων» (Κ. Ν. Θεριανός).
Στο τρίτο κεφάλαιο επιχειρείται «Η Διαπραγμάτευση της έννοιας στο σύγχρονο πολιτιστικό περιβάλλον». Συμπεριλαμβάνονται τα κείμενα: «Δοκίμιο για την Ιδεολογία. «Αλήθεια» και «Ιδεολογία» για μια κοινωνία ανθρώπινη και ουσιαστική» (Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας  Χρυσόστομος Σαββάτος), «Η γυναικεία φτώχεια: τάσεις και επιπτώσεις» (Λ. Μαράτου-Αλιπράντη), «Ιδεολογικοί προσδιορισμοί του χρόνου και του ατόμου σε μια σύγχρονη ιατροκεντρική πραγματικότητα» (Γ. Τ. Αλεξιάς), «Η Διαπραγμάτευση ως κυρίαρχη Ιδεολογία του σύγχρονου κόσμου» (Λ. Α. Παπακωνσταντινίδης), «Οι επιρροές της ιδεολογίας του Ρομαντισμού στη σύγχρονη πολιτιστική πολιτική και διαχείριση» (Μ. Α. Κουρή), «Ιδεολογικός σχολιασμός στην οργάνωση και διοίκηση οργανισμών που παράγουν τα δημόσια αγαθά υγείας και παιδείας»(Ν. Μ. Πολύζος), «Η Χρονική Εξέλιξη της Ιδεολογίας Μάρκετινγκ στο Πεδίο του Μάρκετινγκ Πολιτισμικών Αγαθών» (Γ. Σ. Σπαής),   «Ιδεολογία και Νέες Τεχνολογίες» (Θ. Κ. Κοτσιλιέρης).
Εξαιρετικό ενδιαφέρον αποτελεί και η εικαστική απάντηση στο ίδιο ερώτημα της ζωγράφου Ι.Bachmann Karydomati, με το πρωτότυπο έργο που κοσμεί το εξώφυλλο του τόμου.
Όπως τονίζει στον πρόλογο του  ο Καθηγητής Α. Γ. Κ. Σαββίδης, που μετά από πρόσκληση του εκδοτικού οίκου κάνει την πρώτη κριτική ανάγνωση του τόμου:
«Όλα τα παραπάνω καθιστούν την συλλογική προσπάθεια άκρως ενδιαφέρουσα, επιστημονικός άρτια  και φυσικά μοναδική για την βιβλιογραφική συμβολή της. Η  έρευνα πλουτίζεται με την συγκεκριμένη μελέτη και  η προσπάθεια τόσο του εκδοτικού οίκου του Αντ. Σταμούλη όσο και του επιστημονικού υπεύθυνου της σειράς και επιμελητή του τόμου κ. Δ. Γ.  Μαγριπλή, θεωρούμε ότι στέφεται με απόλυτη επιτυχία».

εκδοτικός οίκος Αν. Σταμούλη, Θεσσαλονίκη 2009, ISBN 960-978-6887-17-8(προλεγόμενα: Δ. Γ. Μαγριπλής, πρόλογος: Α. Γ. Κ. Σαββίδης)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ένα καράβι με σημαία ελληνική

  Ταξιδεύοντας με «Ένα καράβι με σημαία ελληνική», που ενώ όλα δείχνουν πως πρέπει να το εγκαταλείψουμε, εμείς επιμένουμε. Σεργιανάμε στο ασ...